- Vaikų dienos centrai - http://dienoscentrai.kaltanenai.eu -

VISĄ VASARĄ INTENSYVIAI ORGANIZUOTOS ĮVAIRIOS PROJEKTO VEIKLOS

Visą praėjusią vasarą intensyviai vyko projekto veiklų įgyvendinimas. Tiek Adutiškio, tiek Švenčionėlių vaikų dienos centrų lankytojai mėgavosi ne tik visais jos teikiamais malonumais – abiejuose centruose netrūko įvairiausių veiklų bei pramogų: kūrybinių užsiėmimų, pažintinių žygių bei išvykų, sporto varžybų, akcijų ir kt. renginių. Jų metu vaikai praplėtė gimtojo krašto pažinimo akiratį, mokėsi tarpusavio bendravimo subtilybių, lavino protą, sportinius įgūdžius, ugdė kūrybinę vaizduotę ir pan.

Taip pat š. m. liepos pradžioje Adutiškio ir Švenčionėlių vaikų dienos centrų bendruomenes pasiekė džiugi žinia: abu centrai gavo rėmėjų, skyrusių lėšas vykdomoms veikloms paremti, paramą, todėl organizuojamų renginių metu vaikų dienos centrų lankytojams teikiamas maitinimas. Projekto vykdytojas – Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras – už geranoriškumą ir suteiktą labai reikalingą paramą vaikams labai dėkingas rėmėjams: UAB ,,Fortum Švenčionių energija“, UAB ,,Švenčionių vaistažolių fabrikas“, R. Maliavkos firmai ,,Reks“ ir UAB RTS BALTIC.

2015-ųjų vasara abiejų vaikų dienos centrų lankytojams buvo ypatinga ir smagi dar ir dėl to, kad rugpjūčio mėn. jie turėjo galimybę dalyvauti net dviejų stovyklų veiklose, kurias Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre organizavo VšĮ ,,Geras vėjas“. Kiekviena iš jų Adutiškio bei Švenčionėlių vaikų dienos centrų lankytojams suteikė progą geriau pažinti supančią aplinką, Rytų Aukštaitiją ir Lietuvą keliaujant, susitinkant su įvairių sričių specialistais, dalyvaujant aktyviose, įdomiose bei turiningose veiklose.

Rugpjūčio pradžioje įvyko Lietuvos etnografinius regionus pristatanti stovykla ,,Pažinkime Lietuvą“, su kurios atidarymu sutapo ir projekto ,,Vaikų dienos centrų veiklos plėtra Švenčionių rajono savivaldybėje“ viešinimo renginys. Jame dalyvavę Švenčionių rajono savivaldybės administracijos atstovai, Adutiškio ir Švenčionėlių VDC koordinatorės, vaikų dienos centrų veiklų rėmėjai ir kiti kviesti svečiai pasidalino savo mintimis apie projekto įgyvendinimo aktualumą bei pasveikino vaikus pirmosios stovyklos atidarymo proga. Viešinimo renginiui pasibaigus, stovyklautojai, gavę Lietuvos etnografinių regionų žemėlapius bei kelionės dienoraščius, išskubėjo į trijų dienų trukmės pažintinę ekskursiją po Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos regionus. Tris dienas trukusios ekskursijos metu projekto dalyviai susipažino su žymesniais Panemunių regioninio parko ir Kuršių nerijos nacionalinio parko objektais: Nemunu, Vilkijos miesteliu, piliakalniais, Veliuonos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, Nida, Juodkrante, Nidos Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčia, Kuršių mariomis, Baltijos jūra, Parnidžio kopa, Raganų kalnu ir kt. Taip pat stovyklautojai susipažino su Klaipėdos ir Palangos miestais, Naisių (Šiaulių r.) miesteliu (jis šiais metais paskelbtas Mažąja Lietuvos kultūros sostine). Ekskursijos metu vaikai akimis palydėjo ir Jurbarko, Šilutės miestus bei gausybę Mažosios Lietuvos miestelių, o įsimintiniausias šios ekskursijos akimirkas aprašė kelionės dienoraščiuose.

Netruko prabėgti vos viena savaitė ir beveik pačiame rugpjūčio viduryje Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre prasidėjo sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo skatinimo stovykla ,,Sveikatos gurkšnis“. Šioje stovykloje stengtasi atkreipti vaikų dėmesį į sveikos gyvensenos aktualumą bei didžiulę jos įtaką gerai savijautai, todėl organizuotos veiklos įvairiomis sveikatos temomis, vyko praktiniai fizinio aktyvumo skatinimo užsiėmimai, stengiantis, kad stovyklautojai ne tik išgirstų teorines žinias, bet ir išbandytų jas praktiškai. Džiugino tai, kad gamta nepašykštėjo jauniesiems stovyklautojams gero oro, o stovyklos veiklų organizatoriai stengėsi, kad netrūktų įdomių veiklų, kad dienos, praleistos stovyklaujant, paliktų vaikams kuo daugiau gražių prisiminimų. Todėl stovyklautojai ne tik dalyvavo meniniuose užsiėmimuose, aktyviai mankštinosi rytais bei sportavo, bet ir dalyvavo dviejų dienų turistiniame žygyje plaukdami valtimis trimis Aukštaitijos nacionalinio parko ežerais. Daug džiaugsmo stovyklautojams suteikė ir organizuota nuotaikinga ,,Miško šventė“. Paskutinę stovyklavimo dieną vaikai dalyvavo pažintinėje-edukacinėje ekskursijoje po Zarasų kraštą: aplankė Šlyninkos vandens malūną bei dalyvavo edukacinėje duonos kepimo programoje. Po to stovyklautojai išskubėjo į Zarasus: čia susipažino su miesto centru bei unikaliu jo gatvių išdėstymu, aplankė moderniai įrengtą miesto pliažą bei praėjo pažintiniu taku, vingiuojančiu Zaraso ežero taku link apžvalgos rato.

Nors vasara ir baigėsi, tačiau projekto veiklos vyksta ir toliau – abiejuose vaikų dienos centruose organizuojami vaikų poreikius atitinkantys užsiėmimai bei nekantriai laukiama rudenį Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre vyksiančių kitų stovyklų.

 

Daugiau informacijos apie projektą tel. (8 387) 44368 arba el. paštu kaltanenu.utc@gmail.com [1]