- Vaikų dienos centrai - http://dienoscentrai.kaltanenai.eu -

Projekto „Vaikų dienos centrų veiklos plėtra Švenčionių rajono savivaldybėje“ įgyvendinimas tęsis iki 2016 m. pabaigos

Siekdamas užtikrinti sėkmingą projekto įgyvendinimą, 2015 m. lapkričio mėn. Švenčionių r. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras CPVA pateikė prašymą ,,Dėl projekto veiklų įgyvendinimo laikotarpio pratęsimo patikslinimo“, kadangi dėl susidariusių nepalankių aplinkybių iki šiol nepatvirtintos techninio projekto korekcijos. Atsižvelgdama į gautą projekto vykdytojo prašymą, CPVA kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (programos operatorių), kuri, įvertinusi susidariusią situaciją, pasiūlė projekto „Vaikų dienos centrų veiklos plėtra Švenčionių rajono savivaldybėje“ įgyvendinimo terminą pratęsti iki 2016 m. gruodžio 31 d., todėl 2015 m. gruodžio mėn. CPVA ir Švenčionių r. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras pasirašė šio projekto sutarties keitimą.

Nepaisant pasitaikančių kai kurių sunkumų, tiek Adutiškio, tiek Švenčionėlių vaikų dienos centruose toliau gana sklandžiai vyksta lankytojų užimtumo organizavimas: visą 2015 m. rudenį abiejų VDC lankytojai aktyviai dalyvavo įvairiuose vykusiuose vaikų dienos centrų renginiuose bei užsiėmimuose, o š. m. lapkričio 20-22 d. abiejų centrų atstovai dalyvavo ir Švenčionių r. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro įgyvendinamo vaikų ir jaunimo socializacijos projekto sveikatinimo ir fizinio aktyvumo skatinimo stovyklos ,,Sveikatos gurkšnis“ veiklose. Šio renginio metu jie susipažino su kitais projekto dalyviais: Didžiasalio vaikų globos ir socialinės paramos šeimai centro, Žagarės socialinių paslaugų centro, VO ,,Pociūnėlių miestelio bendruomenė“ vaikų dienos centro ,,Spindulėlis“ ir Utenos r. Sudeikių mokyklos-daugiafunkcio centro lankytojais. Stovyklaudami Adutiškio ir Švenčionėlių dienos centrų lankytojai ne tik daug bendravo su kitų dienos centrų vaikais, pristatė jiems Adutiškio ir Švenčionėlių vaikų dienos centrus, bet ir aplankė ,,Triušiukų slėnį“, kur susipažino su gausybe triušių ir paukščių rūšių bei kitais gyvūnais, taip pat dalyvavo UAB ,,Romnesa“ edukacinėje šakočio kepimo programoje ir kitose įdomiose stovyklos veiklose.

O gruodžiui skaičiuojant paskutines 2015-ų metų dienas, Adutiškio ir Švenčionėlių vaikų dienos centrų lankytojai vėl susirinko Švenčionių r. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre, kur VšĮ ,,Geras vėjas“ gruodžio 19-23 d. jiems organizavo advento stovyklą „Švenčių laukimas…“. Jau pirmąją šio renginio dieną atvykusi Aukštaitijos NP ir Labanoro RP direkcijos kultūrologė S. Mudinienė kartu su savo kolege stovyklautojus supažindino su Rytų Aukštaitijos advento tradicijomis bei papročiais bei pamokė vaikus šiam laikotarpiui būdingų ratelių, žaidimų, burtų. Vėliau vaikų dienos centrų lankytojai dalyvavo įvairiose kitose turiningose stovyklos veiklose: iš šiaudų, popieriaus bei siūlų gamino kalėdinius žaisliukus eglutei papuošti, kūrė šventinius atvirukus bei rašė sveikinimus artimiesiems ar draugams, liejo vaško žvakutes formose bei gamino šventines dekoracijas iš šieno, kepė ir spalvotu glaistu kruopščiai puošė kalėdinius meduolius, iš gamtinės kilmės medžiagų sukūrė advento vainikus bei savo darbeliais papuošė kalėdinę eglutę, o šalia jos esančią sieną padabino baltų popierinių žibintų girliandomis. Visi šie sukurti šventiniai akcentai spinduliavo vaikų noru pasidalinti su aplinkiniais artėjančių švenčių laukimo nuotaika…

Stovyklos ,,Švenčių laukimas…“ metu vaikai ne tik atsakingai ruošėsi šventėms, bet ir nemažai domėjosi gamta: išklausę Aukštaitijos NP ir Labanoro RP direkcijos Gamtos skyriaus specialistų paskaitos apie šių saugomų teritorijų gyvūnų įvairovę bei jų gyvenimą žiemos metu, jie pėsčiomis iškeliavo palei Žeimenos upę, nusidriekusią per Kaltanėnų miestelį, kad gamtininkų padedami galėtų artimiau susipažinti su supančia aplinka.

Paskutinę stovyklavimo dieną vaikai susipažino su tradiciniais Rytų Aukštaitijos Kūčių stalo valgiais bei dalyvavo edukacinėje kūčiukų kepimo programoje. O penkias dienas trukusiam renginiui pasibaigus, grįždami į namus vaikai su savimi išsivežė ne tik visa tai, ką sukūrė savo rankomis, bet ir džiugią didžiųjų metų švenčių nuotaiką, kuria pažadėjo pasidalinti ir su savo namiškiais…

 

Daugiau informacijos apie projektą tel. (8 387) 44368 arba el. paštu kaltanenu.utc@gmail.com [1] .