- Vaikų dienos centrai - http://dienoscentrai.kaltanenai.eu -

Adutiškio ir Švenčionėlių VDC atstovai turiningai praleido savaitgalį etnokultūrinėje – edukacinėje stovykloje

Š. m. spalio 7-8 d. Adutiškio ir Švenčionėlių vaikų dienos centrų atstovai dalyvavo kito Švenčionių r. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro vykdomo ir Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamo projekto ,,Praeitis atgimsta dabartyje“ etnokultūrinėje – edukacinėje stovykloje. Šiame renginyje susitiko ne tik dalyviai iš abiejų centrų – prie jų prisijungė ir Švenčionių r. Pabradės ,,Ryto“ gimnazijos vaikai ir jaunimas. Nors permainingas įpusėjusio rudens metas nepašykštėjo lietingo oro, visgi tai, kas buvo numatyta stovyklos programoje, nepaisant tam tikrų korekcijų, buvo sėkmingai įgyvendinta: stovyklautojai aplankė Lietuvos liaudies buities muziejų – didžiausią mūsų šalies muziejų po atviru dangumi, įsikūrusį Rumšiškėse (Kauno r.), kur pažintinės ekskursijos metu susipažino su Lietuvos etnografiniais regionais: jų sodybų statinių architektūra bei išdėstymu, vidaus interjeru, namų apyvokos daiktais bei ūkio padargais, sužinojo įdomesnes įvairių papročių detales ir pan. Taip pat stovyklautojai čia dalyvavo dviejose amatininkų vedamose edukacinėse programose: ,,Gintaro apdirbimas“, ,,Senųjų lietuviškų papuošalų gamyba“ (kiekvienas iš stovyklos dalyvių pasigamino po gintarinį arba žalvarinį papuošalą). Pasukus namų link pro Jonavos ir Ukmergės miestus, trumpam stabtelėta Ukmergės miesto centre – čia projekto dalyviai suskubo įkopti ir į miestą ant Šventosios upės kranto pažvelgti nuo Ukmergės piliakalnio. O po ilgos kelionės atvykus į Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centrą, vakaras taip pat neprailgo: užsimezgė naujos pažintys, linksmintasi diskotekoje.

Antrą stovyklos dieną projekto dalyviai artimiau susipažino su vienu Aukštaitijos regiono kraštu, esančiu istorinėje sėlių žemėje – Zarasų rajonu: aplankė garbingo amžiaus sulaukusį senolį, pusantro tūkstančio metų ribą perkopusį Stelmužės ąžuolą bei šalia jo berymančią Stelmužės bažnyčią – vieną seniausių medinių bažnyčių Lietuvoje. Taip pat keliaudami toliau jie išvydo dar vieną architektūros paminklą – kepurinio tipo ketursparnį Vencavų vėjo malūną. Po to dar užsuko ir į svetingus Antalieptės kaimo bendruomenės namus (Gražutės RP teritorija): čia ne tik mėgavosi mielinių blynų su kelių rūšių dažiniu skoniu, bet ir dalyvavo edukacinėje ,,Lieptų kaimo“ programoje: iš dviejų spalvų tešlos formavo ir kaimiškoje krosnyje kepė sausainius. Vėliau šio kaimo bendruomenės atstovai atvykusius stovyklautojus pakvietė pasidairyti po Antalieptės Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios ir buvusio basųjų karmelitų vienuolyno komplekso vidų bei išgirsti abiejų architektūros paminklų istorijas. Be to, buvusios Antalieptės mokyklos patalpose projekto dalyviams suteikta proga pasimėgauti tyliosios diskotekos teikiamais privalumais (Antalieptės vaikai ir jaunimas džiaugiasi, kad šio kaimo bendruomenei įgyvendinus projektą „Santūrus triukšmas“, įsigytos nuotolinės ausinės, o tai padėjo išspręsti triukšmo, aplinkinių pasipiktinimo juo ir ramybės trikdymo problemas).

Sugrįžę iš antros pažintinės ekskursijos, jau Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre projekto dalyviai aptarė įvykusio savaitgalio renginio veiklas, o savo patirtus įspūdžius surašė į spalvingus popierinius klevo lapus, kuriais padabino etnokultūrinės–edukacinės stovyklos simbolį – Pažinimo medį.