- Vaikų dienos centrai - http://dienoscentrai.kaltanenai.eu -

Reškutėnų tradicinių amatų centre įvyko projekto ,,Praeitis atgimsta dabartyje“ baigiamasis renginys

Š. m. lapkričio 25 d. įvyko projekto ,,Praeitis atgimsta dabartyje“ baigiamasis renginys, kurio metu Adutiškio ir Švenčionėlių vaikų dienos centrų atstovai bei Švenčionių r. Pabradės ,,Ryto“ gimnazijos mokiniai apsilankė Reškutėnų tradicinių amatų centre. Projekto veiklas pradėję nuo pažinties su visais Lietuvos etnografiniais regionais, vėliau susipažinę su Aukštaitijos regionu, baigiamojo renginio metu projekto dalyviai turėjo progą prisiliesti prie artimosios aplinkos – Švenčionių krašto – amatų ir tradicijų. Todėl, vertindama projekto dalyvių susidomėjimą, Reškutėnų tradicinių amatų centre juos svetingai pasitiko šio centro etninės veiklos organizatorė Janė Petkūnienė, supažindinusi su amatų centro paskirtimi bei jame vykdomų edukacinių veiklų įvairove.

Pasivaikščioję ir pasižvalgę po amatų centrą, projekto dalyviai trimis grupėmis išskubėjo į čia veikiančias kūrybines dirbtuves mokintis kelių tradicinių amatų bei laisvalaikio užsiėmimo paslapčių. Vieni, pravėrę milo vėlimo dirbtuvių duris ir vadovaujami sertifikuotos tautinio paveldo kūrėjos Lidos Puzyriovos, susipažino su vilnos vėlimo subtilybėmis bei, naudodami šlapiąjį vėlimo būdą, vilna ,,apvilko“ muilo gabalėlius – taip pagamino daug įvairiaspalvių plaušinių. Kiti gi, užsukę į medžio dirbtuves, susitiko su Reškutėnų tradicinių amatų centro specialistu, medžio drožėju Ričardu Polučansku, kuris supažindino su medžio apdirbimo prietaisais bei įrankiais, taip pat išmokė vaikus, kaip pasigaminti medinį šaukštą ar mentelę. Trečioji dalyvių grupė apsilankė čia pat esančioje Reškutėnų kaimo bibliotekoje, kur patyrusi tradicinių sodų rišėja, vyr. bibliotekininkė Dangira Lapėnaitė supažindino su sodų rišimo tradicija, šių šiaudinių dekoracijų paskirtimi bei pamokė vaikus susiverti vieną iš sodo sudedamųjų dalių – reketuką. Renginio metu visų trijų grupių dalyviai keisdamiesi tarpusavyje turėjo galimybę išbandyti savo jėgas visuose edukaciniuose užsiėmimuose, o jiems pasibaigus, su savo sukurtais darbeliais suskubo atsiminimui įsiamžinti nuotraukose. Pasibaigus edukacinėms veikloms ir vėl visiems susirinkus drauge, projekto vadovė Danutė Rastenienė glaustai apžvelgė įvykdyto projekto veiklas, prisimindama įsimintiniausias renginių akimirkas, o Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro direktorius Kęstutis Lisauskas visoms trims projekto dalyvių grupėms: Adutiškio ir Švenčionėlių vaikų dienos centrams bei Švenčionių r. Pabradės ,,Ryto“ gimnazijai – įteikė padėkas už aktyvų dalyvavimą įgyvendinant projekto ,,Praeitis atgimsta dabartyje“ veiklas. Renginiui artėjant prie pabaigos, Reškutėnų tradicinių amatų centro etninės veiklos organizatorė Janė Petkūnienė, susirinkusiesiems primindama už kelių dienų prasidėsiantį advento laikotarpį bei artėjančias didžiąsias metų šventes, pakvietė pasivaišinti tradiciniais patiekalais: spanguolių kisieliumi bei ką tik iš krosnyje iškeptais kūčiukais.

Turiningos projekto ,,Praeitis atgimsta dabartyje“ veiklos baigėsi, tačiau juk mūsų senolių patirties skrynia neišsemiama – galbūt ateityje šio projekto veiklos bus tęsiamos, nes įgyta patirtis patvirtino, kad projekte dalyvavę vaikai ir jaunimas džiaugėsi turėję progą giliau pažinti Rytų Aukštaitijos bei artimosios aplinkos tradicijas, amatus bei tautodailę.