- Vaikų dienos centrai - http://dienoscentrai.kaltanenai.eu -

Ne tik žodžiais, bet ir savo pavyzdžiu suaugusieji turi galimybę skatinti vaikus sveikai maitintis

Nors informacijos apie sveiką mitybą gausu, tačiau vaikų sveikata nėra puiki. Mokyklinio ugdymo įstaigas lankančių vaikų profilaktinių sveikatos patikrinimų duomenys rodo, kad nemažai vaikų turi bent vieną sveikatos sutrikimą, tokį kaip vidurių užkietėjimas, per mažas geležies kiekis kraujyje ir kt. Seniai įrodyta, kad gyvenimo būdas ir asmens sveikata yra glaudžiai susijusios. Dar svarbu paminėti, kad fizinis aktyvumas, psichologinė gerovė, žalingi įpročiai ir mityba mūsų sveikatai turi įtakos net 50 proc. Todėl užtikrindami sveiką mitybą augančio vaiko kasdienybėje, prisidedame prie vaiko darnios sveikatos kūrimo visoje raidoje.
Besirūpinant ugdytinių sveikata, š. m. kovo 15 d. Švenčionėlių VDC vaikams organizuota popietė „Sveikai gyventi naudinga“. Popietės metu vaikai tyrinėjo Maisto pasirinkimo piramidę, daug sužinojo apie naudingus ir nenaudingus jų organizmui maisto produktus bei kūrė sveiko maisto produktų koliažą.
Šio turiningo renginio metu vaikai sužinojo, kad per dieną reikėtų turėti 3 pagrindinius valgymus ir 2-3 užkandžius. Ryte ar per 1-1,5 valandos nuo atsikėlimo vaikas turėtų pavalgyti, aprūpinti organizmą energija, kurią išnaudojo miego metu, kad būtų žvalus, energingas. Pusryčiai turi būti pilnaverčiai, t. y. suteikiantys pakankamai energijos bei užtikrinantys sotumo jausmą iki užkandžio ar pietų. Suprantama, tinkamiausias pasirinkimas yra košė, tačiau jų nemėgstantys gali 2-3 kartus per savaitę valgyti pilnaverčius sumuštinius. Beje, ši informacija vaikus pradžiugino. Tokius sumuštinius galima pasigaminti iš pilno grūdo duonos, vietoje sviesto galima rinktis gardžias užtepėles su kiaušiniais, sūriu ar liesa troškinta mėsa bei žuvimi. Vėliau galima suvalgyti vaisių. Taip organizmą aprūpinsime skaidulinėmis medžiagomis, kurios naudingos žarnynui. Pietūs – antras gausus arba gausiausias valgymas dienoje. Pietums rekomenduojama valgyti ne tik mėsos, kruopų patiekalus, bet nepamiršti ir daržovių. Po pietų taip pat galimas dar vienas užkandis, kuris gali būti naminis batonėlis iš avižinių dribsnių, žalių arba kepintų grikių, vaisių ir kt. Taip pat galima užkąsti riešutų, daržovių „čipsų“, pieno produktų, atsigerti sulčių, vaisių kokteilio. Nerekomenduojama nuolatos valgyti šildomo maisto, nes tokiame maiste išlieka kur kas mažesnis vitaminų, mineralų kiekis. Todėl patariama bent vakarienės metu valgyti šviežią maistą, pagamintą namuose.
Džiugu pripažinti, jog popietės metu paaiškėjo, kad daugelis vaikų supranta tinkamos mitybos naudą augančiam organizmui bei gyvensenos įtaką žmogaus sveikatai.