- Vaikų dienos centrai - http://dienoscentrai.kaltanenai.eu -

Įspūdinga ir džiugi vaikų pažintis su gamtos pasauliu

Žvelk giliau, giliau į gamtą, ir tada suprasi viską geriau.
Albertas Einšteinas

Gerokai sušvelnėjus karantino sąlygoms, pasitikdami vasarą bei minėdami Tarptautinę vaikų gynimo dieną, Švenčionėlių vaikų dienos centro ugdytiniai pirmą kartą po ilgokos pertraukos susitiko drauge – šįkart dalyvavo išvykoje į Pelėdų parką ir zooparką (išvyka organizuota įgyvendinant projektą „Vaikų dienos centrų veiklos plėtra Švenčionių rajono savivaldybėje. Švenčionėliai“). Nereikia nė abejoti, kad judriems ir smalsumo nestokojantiems vaikams šis pažintinis renginys padovanojo ne tik tarpusavio bendravimo džiaugsmą, bet ir gausybę įspūdžių, kuriuos suteikė išties smagus susitikimas su įvairiais gyvūnais.
Pirmiausiai vaikai užsuko į Rudaminoje (Vilniaus r.) įsikūrusį Pelėdų parką, kur jų laukė įsimintina pažintis su paslaptingais ir gana atsargiais paukščiais – keliolikos rūšių pelėdomis, kilusiomis iš įvairių pasaulio vietų. Viešnagės metu vaikai ne tik iš arti pamatė šias didžiaakes gražuoles, bet ir sužinojo paukščių vardus, jų atsiradimo parke istorijas, gyvenimo būdą bei rūšies ypatybes. Kai kurias pelėdas smalsūs parko lankytojai galėjo netgi paliesti, pasigrožėti jų išskleistų sparnų vėduoklėmis, išgirsti šių paukščių ūbavimus, pamatyti jauniklius bei kartu su kuria nors išdidžia gražuole įsiamžinti nuotraukose. Susipažinę su pelėdomis, išvykos dalyviai aplankė ir juoduosius kranklius (beje, pasirodo, šiuos protingus paukščius netgi įmanoma išmokyti kalbėti), vėliau susibūrė prie triušių narvelių, kurių gyventojai labai apsidžiaugė vaikų noru pavaišinti juos šviežia žolyte.
Kiek vėliau Švenčionėlių vaikų dienos centro ugdytiniai aplankė Vilniuje, „Ogmios miesto“ teritorijoje, įsikūrusį zoologijos sodą. Čia mažųjų lankytojų laukė susitikimas su nykštukinėmis ir paprastosiomis marmozetėmis, smalsuoliais katininiais lemūrais, išdykusių surikatų šeima, daugiaspalvėmis papūgomis loriketėmis, kukurūziniais žalčiais, pentinuotaisiais vėžliais bei visais kitais egzotiškais zoologijos sodo gyventojais. Ir čia vaikai džiaugėsi artimu kontaktu su gyvūnais: patys lesino ryškiaspalves papūgas, maitino bei glostė švelniakailius įvairiausių rūšių triušiukus.
Tikroji meilė gamtai pirmiausia prasideda nuo jos pažinimo. Todėl prisimindamas šios turiningos išvykos akimirkas, Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras dėkoja šauniems Pelėdų parko ir zooparko gidams už nepamirštamas gamtos pažinimo pamokėles, kurios Švenčionėlių vaikų dienos centro ugdytiniams padėjo iš arčiau pažvelgti į supantį pasaulį…