- Vaikų dienos centrai - http://dienoscentrai.kaltanenai.eu -

Turininga ir įdomi pažintinė ekskursija „Lietuvos totorių takais“

Šiais metais minint Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metus, ypatingas dėmesys skiriamas tautai, apsigyvenusiai mūsų šalyje dar nuo XV amžiaus. Reikia priminti, kad Lietuvoje įsikūrę Aukso Ordos gyventojai ir buvo pradėti vadinti totoriais. O tankiausiai Lietuvoje totorių gyvenamos vietos – Alytaus, Kauno ir Vilniaus apskrityse. Pirmosios didesnės totorių gyvenvietės buvo įkurtos netoli Vilniaus ir Trakų – tai Kozaklarų, Kolnolarų ir Keturiasdešimt Totorių kaimai. Dauguma totorių yra musulmonai-sunitai, išpažįstantys Abu Hanifos pakraipos islamo tikėjimą. Jų maldos namai – mečetė. Beje, totorių kultūra yra labai turtinga bei spalvinga, ši tauta pasižymi ypatingu muzikalumu bei tradiciniais šokiais. Dar Lietuvos totoriai žinomi kaip puikūs kariai. LDK didieji kunigaikščiai Gediminas, Algirdas ir Kęstutis sudarydavo sąjungą su totoriais, kai reikdavo atremti priešiškų šalių puolimus, arba patys rengdavo karo žygius. Todėl kai kurios ištikimais sąjungininkais tapusios totorių gentys pasiliko Lietuvos valstybėje, įsikūrė žemėse, kurias dovanojo didysis kunigaikštis Vytautas.
Pavasariui skaičiuojant paskutines dienas, gegužės 29-ąją, Švenčionių r. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras, įgyvendindamas kultūros projektą „Keliauk pažindamas kultūrų įvairovę“, skatinantį tautinių mažumų kultūrų plėtotę, pakvietė Švenčionėlių vaikų dienos centro bendruomenę dalyvauti pažintinėje ekskursijoje „Lietuvos totorių takais“. Šio renginio dalyviai aplankė kelias totorių gyvenamas vietoves: Nemėžio miestelį ir Raižių bei Keturiasdešimt Totorių kaimus, susitiko su vietinių bendruomenių atstovais bei susipažino ne tik su jų įsikūrimo Lietuvoje istorija, maldos namais, religija, tradicijomis ir papročiais, bet ir su šios tautos kulinariniu paveldu. Be to, bekeliaudami Švenčionėlių vaikų dienos centro ugdytiniai ir jų tėvai dar aplankė Dainavos krašto simbolį – Merkinės piliakalnį bei pasigėrėjo nuo jo atsiveriančia Nemuno ir Merkio santaka, kopė į Merkinės apžvalgos bokštą, pakeliui aplankė Subartonių kaime įsikūrusį V. Krėvės-Mickevičiaus muziejų bei grožėjosi Butrimonių miestelio centrą puošiančiu fontanu.
Stengdamiesi geriau pažinti totorių tautą, ekskursijos dalyviai įdėmiai klausėsi ne tik visų trijų bendruomenių atstovų pasakojimų, bet ir patys jiems pateikė daugybę klausimų bei daug diskutavo. Todėl turininga ir įdomi viešnagė Dzūkijoje neprailgo ir visiems jos dalyviams suteikė gausybę nepamirštamų įspūdžių.