- Vaikų dienos centrai - http://dienoscentrai.kaltanenai.eu -

Dieninė vaikų vasaros poilsio stovykla „Skruzdėliukų taku“

Vaikų vasaros stovykla – vienas populiariausių laiko praleidimo būdų. Š. m. liepos 18–29 d. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre vyko vaikų vasaros poilsio dieninė stovykla „Skruzdėliukų taku“, kurioje stovyklavo 72 Švenčionių rajono savivaldybės vaikai. Stovykloje vaikų laukė aktyvus poilsis gamtoje, kupinas edukacijų, žygių, žaidimų bei šėlionių. Su dideliu džiaugsmu kiekvieną rytą stovyklautojai basomis mankštinosi, braidžiojo po rasotą žolę. Šalia Centro įsikūrusiame „Didžiajame skruzdėlyne“ vaikų laukė įvairiausios veiklos: „Skruzdėliukų emociukai“, „Stovyklos priesaika“, meno ir sportinės veiklos bei žaidimai, žygiai pėsčiomis „Skruzdėliukų taku“, edukacija „Skruzdėliukas tarp lauko gėlių“. Ar kada bandėte užrištomis akimis pajusti ir atspėti kokį nors daiktą? O „skruzdėliukai“ išbandė. Jie žaidė naują žaidimą „Atspėk skruzdėliuko pamestus daiktus“, kuris mažiesiems stovyklautojams sukėlė daug juoko.
Stovyklos metu vaikai stebino savo kūrybiškumu. Jie kūrė darbelius iš gamtinių bei kitų medžiagų: „Skruzdėliukų nuotykių namelius“ iš spagečių, „Skruzdėliukų talismanus“ iš druskos tešlos. Darbštuoliai „skruzdėliukai“ iš samanų, šakelių, medžio žievės įkūrė „Skruzdėliukų miestelį” prie Žeimenos, iš gamtinės medžiagos gamino skuzdėliukus. Pušynėlyje vyko edukacinė veikla „Rasos lašelių voratinklis“, spalvotų veidukų valandėlė, eksperimentas „Nauji atradimai su soda“. Pasivaikščiojimo po Kaltanėnų dvaro parką metu vaikai kūrė puokštes iš gėlių ir balionų.
Vieną rytą „skruzdėliukai“ nusprendė pasižvalgyti ir pasidomėti, kaip gyvena kaimynai ignaliniečiai. Susirinkę Švenčionėlių geležinkelio stotyje, vaikai traukiniu vyko į ežeringą, nepaprastai gražų kraštą – Ignaliną. Važiuodami traukiniu, „skruzdėliukai“ stebėjo nuolat besikeičiančius vaizdus: geležinkelio stoteles, žaliuojančius miškus bei ežerų slėnius. Atvykę į Ignalinos miestą, jie pėsčiomis patraukė į miesto paplūdimį prie Gavio ežero. Nors dar buvo tik rytas, „skruzdėliukai“ skubėjo maudytis, suptis ant sūpynių, statyti smėlio pilis. Pailsėję prie ežero, papietavę jaukiame restorane „Žuvėdra“, kuris įsikūręs prie Paplovinio ežero, vaikai besigardžiuodami ledais susipažino su Ignalinos miesteliu ir likusį laiką iki traukinio leido paplūdimyje. Ši išvyka vaikams paliko didelį įspūdį, o kai kuriems „skruzdėliukams“ buvo tiesiog ypatinga tuo, kad jie pirmą kartą vyko traukiniu.
Įpusėjus stovyklai, vaikai išsiruošė į dviejų dienų turistinį žygį su nakvyne palapinėse „Skruzdėliukų iškyla gamtoje“. Stovyklautojai, plaukdami valtimis Žeimenos upe bei Žeimenų ežeru, važiuodami dviračiais bei keliaudami pėsčiomis, pasiekė Pakretuonės stovyklavietę. Atsigaivinę Žeimenų ežere ir įsikūrę stovyklavietėje, vaikai statėsi savo laikinus namus „Piramides“. Neilgai trukus, Pakretuonės stovyklavietėje iškilo „Skruzdėliukų miestas“. Vakaronės prie laužo metu „skruzdėliukai“ dainavo dainas, šoko, kepė zefyrus, žaidė žaidimus: „Surask miško lobį“ ir „Kiškio ausys“, o sutemus išsiruošė į naktinį žygį „Surask jonvabalį“. Po ilgos ir turiningos dienos jų jau laukė miegas palapinėse. Nors rytas prasidėjo lietumi, „skruzdėliukų“ tai neišgąsdino. Veiklos vyko krapnojant lietučiui: mankšta lietuje, grybų rinkimo varžybos, žaidimai. Po skanių turistinių pietų, „skruzdėliukai“ sugrįžo į „didįjį skruzdėlyną“ Kaltanėnuose. Iškyla pavyko, nes vaikai grįžo pavargę, bet labai laimingi ir vos spėjo suktis savo „skruzdėlyne“. Stovyklautojai, pagaminę skanėstą „Saldus skruzdėliuko koriukas“, bėgte lėkė į svečius pas stovyklos „Kovinis ežiukas“ stovyklautojus apžiūrėti ginklų. Tą dieną sulaukė svečių ir patys. Į stovyklą atvyko Švenčionių rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnai, kurie pravedė paskaitėles vaikams. Kartu su vadovėmis, vaikai iš gamtinių medžiagų pagamino „Vabalų viešbutį“, kurį įkurdino Centro teritorijoje. Tai puiki tyrinėjimų ir atradimų vieta ne tik vaikams, bet ir tėveliams.
Ir kokia gi stovykla be maudynių. Nors stovykla įsikūrusi prie Žeimenos upės, bet šią vasarą joje maudytis mažiesiems stovyklautojams tapo nesaugu, todėl kaitinant saulytei, „skruzdėliukai“ keliaudavo prie Žeimenų ežero. Šioje išpuoselėtoje erdvėje vaikai ne tik maudėsi, bet ir pramogavo, žaidė žaidimus. Daug džiaugsmo mažiesiems stovyklautojams suteikė čiuožinėjimas nuo kalniuko „Ar pagausi mane?“.
Štai ir išaušo toji diena, kuomet „skruzdėliukai“ turėjo ištarti sudie. Kad ir kaip būtų liūdna, bet dieninė stovykla pralėkė neapsakomu greičiu. Paskutinę dieną „skruzdėliukai“ pagamino „Prisiminimų skruzdėlyną“ ir atviruką draugui. Dalyvavo komandiniame žaidime „Balionų mūšis“, piešė ant plėvelės lauke, kūrė meną su kojytėmis, šoko, linksminosi prie Žeimenos. Be to, paskutinę stovyklos dieną vaikai sulaukė padėkų už tai, kad jų širdelėse žydi vasara, kad kartu su draugais mažais žingsneliais keliavo skruzdėliukų pramintais takais, mokėsi mylėti ir saugoti gamtą bei atrasti joje save. O prie skanaus ir gražaus vaišių stalo, vaikai ragavo savo pagamintą „Skruzdėlyną“ ir atsisveikino, bet neilgam, o tik iki kito karto…